Muinsuskaitseamet tähistab 30. sünnipäeva

1. oktoobril 1993. aastal alustas iseseisvuse taastanud Eestis tegevust Muinsuskaitseamet. Tänavu möödub sellest 30 aastat. Kutsume kõiki pärandisõpru sellel puhul endale külla, koos Muinsuskaitseameti sünnipäeva tähistama. Pühapäeval, 1. oktoobril kell 11–16 on avatud Muinsuskaitseameti Tallinna kontori (Pikk 2) uksed ning osaleda saab mitmetes põnevates tegemistes. 

Muinsuskaitseameti sünnipäeval, 1. oktoobril:

  • Kell 11.00–16.00 on avatud Muinsuskaitseameti Tallinna kontori uksed – imetleda saab mh ameti akendest avanevaid vaateid vanalinnale ning sõita ajaloolise liftiga.
  • Kell 11.00–16.00 on avatud tasuta trükiste laat, kust iga soovija saab endale leida oma lemmikteosed.
  • Kell 11.00–16.00 saab lisaks trükistele endale komplekteerida ka huvipakkuvad hoonete renoveerimise juhendmaterjalid ning küsida soovi korral nõu meie spetsialistidelt.
  • Kell 11.00–16.00 on avatud ka kaks näitust: elust meie ajaloolistes linnasüdametest rääkiv näitus  “Elav vana linn” ja Eesti nõukogude monumentaal-dekoratiivkunsti tutvustav väljapanek “Peidus pärand”.
  • Kell 11.00–16.00 saab oma kultuuripärandialased teadmised proovile panna pärandi-viktoriinis.
  • Kell 11.00–16.00 on kõigil võimalus virtuaalreaalselt sukelduda laevavrakkidele Läänemeres ning tutvuda meie põneva allveepärandiga.
  • Kell 11.00–15.00 saab oma teadmisi ja otsingu-oskuseid lihvida muuseumide infosüsteemi otsinguvõistluses. Kui kiiresti suudad vajaliku infosüsteemist üles leida? Tule proovi järgi!
  • Kell 11.00 toimub vanalinna ekskursioon “Ajaloolised maalitud talalaed”. Tallinna vanalinna ajalooliste hoonete interjöörides on säilinud arvukalt kaunilt maalitud talalagesid, mis on siinse ajaloopärandi eriline ja oluline osa. Jalutuskäigul mööda Pikka tänavat räägime kunagisest populaarsest ruumikaunistamise võttest ning põikame majadesse sisse, et oma silmaga maalinguid imetleda. Tuuri juhib Muinsuskaitseameti ehituspärandi osakonna juhataja Kais Matteus. Osalemiseks palume registreerida – kohad on täis!
  • Kell 12.00 toimub vestlusring “Pärand muuseumides – kus ja kuidas see elab?”. Muuseumide kogudes peidus oleva pärandi käekäigu, kättesaadavuse ja pikaajalise säilimise üle arutavad ICOM Eesti juht ja Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi direktor Kai Lobjakas, Virumaa muuseumide juht ja Eesti muuseumide liidu eestvedaja Viljar Vissel ja Muinsuskaitseameti muuseumide ja kunstipärandi osakonna juhataja Mirjam Rääbis. Vestlust modereerib Mihkel Kaevats.
  • Kell 13.00–16.00 saavad arheoloogiahuvilised tutvuda leidudega minevikust. Saab oma silmaga vaadata ja käega katsuda ning koos Muinsuskaitseameti nõunikega arutleda, kuidas vanasti elati, mida maapõuest leitu sellest räägib ja kuidas neid leide tõlgendada.
  • Kell 13.00 toimub vanalinna ekskursioon “Poola restauraatorid Tallinnas”. 1,5-tunnisel jalutuskäigul Tallinna vanalinnas pöörame pilgu nn Poola restauraatorite tegevuse jälgedele. Miks nad siia tulid? Mida nad siin tegid? Miks nad ära läksid? Tuuri juhib Muinsuskaitseameti vanalinnade nõunik Kaarel Truu. Osalemiseks palume registreerida – kohad on täis!

Kõik tegevused toimuvad või saavad alguse Muinsuskaitseametis, aadressil Pikk 2, Tallinn.